Mawashi logo
Reikiavonden:

Wij organiseren regelmatig Reikiavonden. Deze staan ook open voor mensen die nog geen Reiki hebben maar er wel interesse in hebben. Kijk op de kalender voor data en opgave


Website deelnemers
Irene de Bruin
Petra Kennis
pUsui Sensei Het systeem verandert reiki naar het Westen
het verhaal van Takata

Sensei Mikao Usui, grondlegger van het Reikisysteem

Mikao Usui werd geboren op 15 augustus 1865. Hij groeide op in een Tendai Boedhistische familie, had een zus en twee broers waarvan er een medicijnen studeerde. Op jonge leeftijd zou hij Kiko (de Japanse versie van Chi-Kung) beoefend hebben tot een ver gevorderd niveau. Vanaf zijn twaafde trainde hij zich ook in het Samurai zwaardvechten waarin hij op zijn twintigste het hoogste niveau bereikte. Ook beoefende hij andere vechtsporten. Hij was bekend om zijn expertise en gerespecteerd door vele andere bekende vechtsport beoefenaars in zijn tijd. Usui had vele invloedrijke vrienden waaronder Morihei Ueshiba (grondlegger van Aikido), Onasiburo Deguchi (grondlegger van de Omoto religie) en Toshhihiro Eguchi (grondlegger van zijn eigen religie een van de beste vrienden van Usui)


In zijn jonge leven had hij geen regelmatig werk en vaak gebrek aan geld. Het is niet precies bekend waar dat door kwam. Het kan gewoon een pechvogel geweest zijn maar het kan ook zijn dat hij gewoon geen waarde hechte aan materie. Hij werd ook gezien als een beetje excentriek. Zijn vrienden maakten zich regelmatig zorgen om zijn welzijn. Zijn antwoord aan hen was altijd: " maak je vandaag geen zorgen", een van zijn reikiprincipes. Usui heeft diverse beroepen gehad: zakenman, bewaker, kantoormedewerker, journalist, bodygard enz.


Het is bekend dat Usui naar China is gereisd en naar Amerika en Europa. Ook is hij een tijdje een Tendai boedhistische monnik geweest. Hij trouwde met Sadako Suzuki en ze kregen samen een dochter en een zoon. Sensei Usui had brede interesses en studeerde veel. Op zijn grafsteen staat dat hij een getalenteerde hardwerkende student was. Hij hield van lezen en had kennis van medicijnen, psychologie, orakels, theologie en religies over de gehele wereld. Kyoto had een grote universiteitsbibliotheek en men denkt dat hij daar zijn meeste onderzoek heeft gedaan. Hij studeerde traditionele Chinese medicijnen en de Westerse medicijnen, nummerologie en astrologie. Ook heeft hij een driejarige zen training gehad. Volgens een van zijn studenten was Usui groot van postuur, rustig in zijn manier van omgang en extreem krachtig. Maar ook kon hij af en toe behoorlijk kwaad worden en ongeduldig zijn. Vooral als hij met mensen van doen had die graag resultaten wilden zien zonder daarvoor te willen werken.


Maar waardoor werd Usui gedreven? Volgens Hiroshi Doi, een lid van de Gakkai in Japan was Usui op zoek naar het ultieme doel van het leven en probeerde hij deze te begrijpen. Hij kwam tot de conclusie dat het ultieme doel van het leven "Anshin Rytsu Mei" moest zijn (de staat waarin de geest volkomen kalm is.) Volgens Doi inspireerde dit inzicht Usui om nog harder te studeren om dit doel ook te bereiken. Uiteindelijk vroeg hij een Zen meester om advies en die zei:" Als je het wilt weten, sterf dan nu." In reactie hierop besloot Usui om naar de berg Kurama te gaan en daar te vasten tot hij dood zou gaan. De berg Kurama, is een heilige berg. Het ligt vlak bij Kyoto en wordt wel beschreven als "het spirituele hart" van Japan.


Het lijkt er dus op, dat Usui een manier zocht om de zin van het leven te leren kennen en tevreden te zijn. Maar ondanks zijn intensieve onderzoek, kon hij geen manier vinden om deze staat te bereiken. Het advies van de monnik spoorde hem aan om naar de berg Kurama te gaan om daar een 21 daagse meditatie uit te voeren en te vasten. We weten nu dat Usui de meditatie "The Lotus Repentance" heeft uitgevoerd die uit het Tendai boeddhisme komt. Volgens de gedenksteen beleefde hij daar, op de berg Kurama, de verlichting die hem de inspiratie gaf om Reiki te ontwikkelen. Dit lijkt echter niet helemaal waar te zijn omdat Usui deze meditatie in zijn leven wel vijf keer heeft uitgevoerd en zijn systeem niet echt nieuw was maar gegrond in diverse bestaande tradities. Usui was zijn systeem ook al lang voor zijn meditatie op de berg aan het uitdragen. Orgineel had het systeem geen naam. Usui verwees ernaar als "de methode om persoonlijke perfectie te bereiken." Zijn studenten noemden het later "Usui Do" of "Usui Teate" De naam Reiki kwam pas later. Misschien bij het oprichten van de Gakkai.


Volgens zijn gedenksteen was Usui een vrij populaire healer en hij zou zo'n 2000 studenten hebben gehad in heel Japan. Zijn manier van lesgeven was anders dan die wij nu in het Westen kennen. Al zijn studenten begonnen met het ontvangen van behandelingen. Usui zou hen ook regelmatig initiaties hebben gegeven om ze permanent met Reiki te verbinden zodat ze zichzelf konden behandelen tussen de afspraken met hem door. De training had in principe een open einde. De nadruk lag op de spirituele ontwikkeling van zijn studenten en niet op het behandelen van anderen, zoals nu vaak in het Westen. Usui leerden zijn studenten oefeningen en meditaties. Ook werkte hij met klanken (Kotodama's), een techniek afkomstig uit het Shintoisme. In April 1922 opende Mikao Usui zijn eerste school in Harajuku, Tokio. Hij gebruikte een kleine handleiding. Het bevatte geen handposities voor het helen van anderen; het bevatte de grondbeginselen, meditaties en Waka poezie. Van zijn studenten haalden ongeveer 50-70 de eerste graad en misschien 30 de tweede graad. Usui trainde 17 mensen op tot Shinpiden (mastergraad.) Het systeem van Usui was een zogenaamde "Ronin" methode. Het beste vertaald als methode zonder leider. Zo kon niemand er een claim op leggen en waren ze vrij voor iedereen die het wilde leren. Het zou gangbaarder geweest zijn als Usui zijn systeem als een familiesysteem had gehouden, i.p.v. het uit te dragen naar buitenstaanders.


Mikao Usui gaf niet alleen les op zijn school maar gaf ook healings. Hij werd erg populair om zijn vaardigheid hierin en zijn bekendheid verspreide zich snel over heel Japan. In 1923 vond er een van de zwaarste aardbevingen uit de Japanse geschiedenis plaats die Tokio en Yokohama verwoeste. Zo'n 140.000 mensen kwamen om door de aardbeving en de branden die er daarna ontstonden. Usui behandelde veel van de slachtoffers. Als erkenning voor zijn diensten tijdens deze ramp kreeg hij als beloning een eredoctoraat. Tijdens het werken op een marinebasis, ontmoette hij een groep marine officieren, die zijn studenten werden, inclusief de man die verantwoordelijk is voor de introductie van Reiki in het Westen, Chujiro Hayashi. Mikao Usui overleed in 1926 aan een beroerte in het stadje Fukuyama in Hiroshima.