Mawashi logo
Reikivonden:

Wij organiseren regelmatig Reikiavonden. Deze staan ook open voor mensen die nog geen Reiki hebben maar er wel meer vanaf willen weten. Kijk op de kalender voor data en opgave


Website deelnemers
Irene de Bruin
Petra Kennis
pOver Reiki geschiedenis behandeltips
reikiboeken

Wat is Reiki?

Reiki is een Japans woord. Rei betekent universeel en ki betekent energie. Reiki is dus universele energie. Het is overal aanwezig en kan door iedereen die ermee verbonden is, gebruikt worden. Sommige mensen verliezen nooit hun band met deze energie, anderen raken dit op jonge leeftijd al kwijt. Het reikikanaal kan door diverse oorzaken geblokkeerd raken waardoor de energie niet meer door je heen kan stromen. Een reikimaster kan er met behulp van een inwijding (initiatie) voor zorgen dat het reikikanaal zich weer opent en je op deze manier opnieuw afstemmen op deze prachtige energiebron. Je bent een dan een reikikanaal geworden en kan de energie via je handen doorgeven om jezelf en anderen te helen. Omdat de energie tijdens een behandeling ook door de behandelaar stroomt, is reiki geven net zo aangenaam als reiki ontvangen.

Wat doet reiki

Reiki is helende energie. Het kan je helpen om allerlei energetische blokkades in het lichaam op te ruimen. Blokkades veroorzaken vaak fysieke klachten. Deze kunnen dus met behulp van reiki verminderen of zelfs verdwijnen. Blokkades zijn vaak vastzittende emoties. Reiki helpt om deze emoties te verwerken en los te laten. Hoe meer je met reiki bezig bent, hoe beter je in contact komt met jezelf. Je leert beter om te gaan met je gevoelens en zal minder snel geneigd zijn om deze vast te zetten in nieuwe blokkades. De inwijding is echter slechts het begin. Om jezelf te helen en verder te ontwikkelen, zul je actief met reiki aan de slag moeten gaan.

De drie graden

De reikicursussen zijn opgebouwd uit drie graden. Reiki 1 stelt je in staat om jezelf en anderen op het lichaam te behandelen. Bij reiki 2 krijg je de beschikking over een aantal symbolen waarmee je de energie kunt versterken en op afstand kunt werken. Daarnaast kun je met reiki 2 energie sturen naar situaties in het heden, verleden of toekomst. Tijd en ruimte spelen hier geen rol meer. De enige grens die er is, is de grens van je fantasie. De derde graad wordt ook de mastergraad genoemd. Soms wordt deze onderverdeeld in reiki 3a en 3b. Bij 3a wordt alleen de inwijding en het mastersymbool gegeven. Bij 3b leert men het daadwerkelijke inwijden van anderen. Traditioneel bestond dit onderscheid tussen 3a en 3b niet en veel masters maken dit onderscheid daarom ook niet.


Wat is een afstemming of inwijding

Om een cursist in te wijden volgt de master een ritueel van handelingen. Iemand die reiki geeft, is een kanaal voor deze energie. Hij geeft niet zijn eigen energie weg. Zo is de master ook een kanaal waardoor de inwijding plaats kan vinden. Veel masters vertrouwen op hun eigen intuitie om te kijken of er naast die reeks van handelingen nog iets extra's nodig is. Wat er precies gebeurt is niet helemaal duidelijk. Sommige cursisten zien prachtige kleuren. Anderen merken vrijwel niets en twijfelen dan ook of de inwijding bij hun wel gelukt is. Gelukkig komen ze er meestal na een tijdje wel achter dat dit zeker het geval is.

De master

Een meester in het westen is lang niet hetzelfde als een meester in het oosten. Het is tegenwoordig mogelijk om in een weekend master te worden maar zoals ik al eerder zei is een inwijding slechts het begin en dient men daarna met de energie aan de slag te gaan. Een master is zeker geen verlicht persoon en wordt regelmatig ten onrechte op een voetstuk geplaatst. Een goede master weet van zichzelf dat ze in de eerste plaats gewoon mens is en niet alwetend. Ze staat haar cursisten bij met advies maar laat iedereen in hun waarde en geeft iedereen de ruimte om hun eigen ontwikkeling te volgen.

De intentie

Reiki is neutrale energie. Het doet wat goed is omdat het vanuit liefde wordt gegeven. Helaas is goed niet altijd hetzelfde als wat wij willen. Als een dierbaar persoon ernstig ziek is, wil je nietsR liever dan hem of haar beter maken. Reiki kan echter ook helpen om een sterfproces te versnellen en te verzachten. Niet helemaal gelijk aan de eigen wil dus op dat moment. Het beste is om de eigen wil zoveel mogelijk achterwege te laten. Hoe moeilijk dat soms ook is. Geef vanuit liefde en vertrouw dat het goed doet. Of reiki ook negatief gebruikt kan worden? Een hoop masters zeggen van niet. Ik ga er vanuit dat alles wat je het universum in stuurt, vanzelf weer bij je terug komt. Het zou dus niet verstandig zijn om bewust te proberen de energie op een negatieve manier te gebruiken omdat je die negativiteit later weer ergens op je levenspad tegenkomt. Liever zou ik de energie dan ook geen reiki meer noemen. Overigens hoef je je hier geen zorgen te gaan maken of je intentie wel positief genoeg is. Zolang je reiki geeft met toestemming van de ontvanger en met de bedoeling om te helen is het goed